poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Zamiast drożdżówek bułeczki

czyli rzecz o zapominalstwie i wykorzystaniu resztek...

Będąc 2 tygodnie temu u mojej połówki robiliśmy sobie pizzę, jako że w przepisie wymagane było pół kostki drożdży, to drugie pół mi zostało. Na następny dzień postanowiłam to wykorzystać i zrobić takie idealne wegańskie drożdżówki z marmoladą różaną... Niestety wskutek mojego zapominalstwa - przepatrzyłam czas kiedy miałam lekko podpieczone "drożdżówki" nadziać dżemem, powstały ślimaczkowe duże tzw. mleczne bułeczki ślimakowe.



Składniki:

1/2 kg mąki
drożdże 10 dag - miałam pół opakowania
pół szkl. cukru
szczypta soli
1/2 szkl. oleju
woda - tak trochę do rozpuszczenia drożdży



Docelowo w drożdżówkach miała znaleźć się konfitura różana i czekolada gorzka/polewa wegańska do dekoracji.


Przygotowanie:

W szklance w ciepłej wodzie należy wymieszać drożdże z łyżką cukru (sypię tak na oko) i odstawić w ciepłe miejsce. Po jakimś czasie (10-15 min) zaczyn drożdżowy wlać do miski z przesianą mąką i wymieszać. Do masy dodać cukier, sól i olej. Fajną opcją będzie cukier ciemny muscovado - da on taki fajny karmelowy kolor drożdżówek. Masę ostawić w ciepłe miejsce na jakieś pół h celem wyrośnięcia, po wyrośnięciu ciasto można formować w dowolny kształt - bułeczek/rogalików/drożdżówek. By uzyskać ślimakowe drożdżówki trzeba rozwałkować ciasto do cienkiego rulonu, obsmarować dżemem i zwinąć w ślimaczki, Lub też posmarować na wierzchu po wstępnym podpieczeniu. Piec około 20 min - można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w temperaturze 180 C. Dekorować dowolnie :)



Przyznaję się że właśnie o tym zapomniałam, więc wyszły ślimaczkowe bułeczki, ale zainteresowanym bardzo smakowały - oczywiście posmarowane dżemem :)



Niebawem święta wielkanocne - jestem w fazie przygotowań do świąt - w tym roku będą wegańskie, bo moja połówka przyjeżdża do mnie i moich rodziców. Póki co wiem że będzie żurek na zakwasie, który jest w fazie produkcyjnej, pasztet i jakiś tofurnik... Bez szaleństw, w końcu to tylko i aż 2 dni - w tym w 1 dniu śniadanie.