sobota, 25 czerwca 2011

Weekendowo: galaretka i koktajl

W soboty i niedziele lubię jeść to, czego w dni powszednie nie mam czasu/nie chce mi się zrobić. Zazwyczaj wtedy (o ile dysponuje się sprawnym piekarnikiem) słyszę od rodzinki, że robię naprawdę pyszne posiłki, po zdziwieniu się naturalnie, że nie ma tam nic mięsno/mleczno/jajecznego.

Na sobotnie drugie śniadanie zwykle pijam koktajl owocowy z akurat dostępnych owoców (co najczęściej oznacza owoce leżące w kuchni - żeby było szybciej).
Wybrane owoce miksuje blenderem, dodaję dowolne mleko roślinne, mieszam i przeważnie dodaję cynamonu ;)

Na zdjęciu przygotowany rano koktajl bananowo truskawkowy z mlekiem sojowym naturalnym i cynamonem. Listek użyty do dekoracji to mięta z mamy ogrodu trochę już podsuszona.



Pomysł na dzisiejszy obiad już jest, ale dopiero przyjedzie razem z mamą z pracy, więc czekając na składniki przygotowałam deser - owocową galaretkę z truskawkami i morelami.

Owoce pokroiłam na mniejsze cząstki, morele dodatkowo obrałam ze skórki. Galaretkę agarową przygotowałam wg opisu na opakowaniu, do smaku wlałam syrop herbapolu owoce leśne, z tym że zmniejszyłam porcję na pół litra wody - akurat starcza to na zalanie 2 przygotowanych salaterek.
Po zagotowaniu galaretki odczekałam pół h i zalałam przygotowane wcześniej owoce, ostygnięte wstawiłam później do lodówki.
Oto efekt końcowy:

niedziela, 19 czerwca 2011

Sałatka ryżowa z orzechami

Robiąc ostatnio z M. zakupy, natknęliśmy się na ciekawy przepis na opakowaniu ryżu brązowego. Oto on:

Składniki

200g ryżu (my użyliśmy czerwonego)
1 puszka brzoskwiń - latem mogą być świeże
100g orzechów nerkowca
100 g orzechów włoskich
150 g rodzynek
100g płatków migdałowych
1/2 świeżego ogórka
1 puszka czerwonej fasoli
1 łyżka czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
różne gatunki sałat - kilka listków
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
2. Przygotować sos: oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
3. Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka minut, następnie odsączyć.
4. W misce wymieszać ryż, rodzynki, posiekane orzechy, pokrojone w paski brzoskwinie, drobno pokrojony ogórek, fasolkę i oliwki.
5. Całość polać dressingiem i dokładnie wymieszać.
6. Podawać na liściach sałaty.

Nie posiadaliśmy oliwek, więc w naszej sałatce ich nie ma, płatki migdałowe zastąpiliśmy całymi migdałami, a zwykłą sałatę - rukolą, ale i tak była pyszna, a że wyszło jej dość dużo to mieliśmy na dwa dni śniadań i kolacji.