poniedziałek, 23 maja 2011

Nadziewana papryka

To danie jest także jednym z ulubionych dań mojej mięsożernej mamy, która często kupuje parę papryk - zazwyczaj czerwonych i prosi mnie o zrobienie ich w wersji nadziewanej

Składniki

papryka świeża - kolor i kształt dowolny
olej
nadzienie

Nadzienie można zrobić je wykorzystując resztki z wczorajszego obiadu (ugotowaliśmy sos, który został - co zdarza mi się bardzo często). Wtedy taki sos z warzywami należy zagęścić czymś - kaszą lub ryżem, ja zazwyczaj dodaję ryżu.
Można też zrobić specjalnie nadzienie wykorzystując np. cebulę, marchew, cukinię/bakłażana/pieczarki, zioła wg uznania, dusząc wszystko razem z np. koncentratem pomidorowym. Jeśli sos wyszedł za rzadki, można dla zagęszczenia dodać granulatu sojowego. Wymieszać sos warzywny z ryżem/kaszą, warto dla smaku dodać do nadzienia podprażonej ciemnej gorczycy.


Przygotowanie

Papryki wydrążyć wycinając otwór u góry, wyjąć gniazdo nasienne i opłukać. Tak przygotowane papryki napełnić przygotowanym nadzieniem po sam brzeg.
Przygotować naczynie żaroodporne/blachę posmarować spód olejem, i postawić pionowo nadziane papryki, posmarowane olejem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 180 stopni C. Piec do momentu aż wierzch się zbrązowi (papryki się podpieką i będą miękkie). Można nastawić minutnik na 20 min, po czym sprawdzić jak papryki wyglądają, czy nie są za bardzo przypieczone, w razie potrzeby czas pieczenia można wydłużyć.



Można jeść samodzielnie, lub np. tak jak na zdjęciu z resztą nadzienia ;) Odgrzewane następnego dnia smakują tak samo dobrze. Smacznego!

1 komentarz: