niedziela, 19 czerwca 2011

Sałatka ryżowa z orzechami

Robiąc ostatnio z M. zakupy, natknęliśmy się na ciekawy przepis na opakowaniu ryżu brązowego. Oto on:

Składniki

200g ryżu (my użyliśmy czerwonego)
1 puszka brzoskwiń - latem mogą być świeże
100g orzechów nerkowca
100 g orzechów włoskich
150 g rodzynek
100g płatków migdałowych
1/2 świeżego ogórka
1 puszka czerwonej fasoli
1 łyżka czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
różne gatunki sałat - kilka listków
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
2. Przygotować sos: oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
3. Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka minut, następnie odsączyć.
4. W misce wymieszać ryż, rodzynki, posiekane orzechy, pokrojone w paski brzoskwinie, drobno pokrojony ogórek, fasolkę i oliwki.
5. Całość polać dressingiem i dokładnie wymieszać.
6. Podawać na liściach sałaty.

Nie posiadaliśmy oliwek, więc w naszej sałatce ich nie ma, płatki migdałowe zastąpiliśmy całymi migdałami, a zwykłą sałatę - rukolą, ale i tak była pyszna, a że wyszło jej dość dużo to mieliśmy na dwa dni śniadań i kolacji.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam orzechy i bardzo mi się podoba to połaczenie -z ogórkiem, sałatą, a do tego brzoskwinią jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń